Книжарница

Детска литература

Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата Автор: Луис Карол Издателство: Тодор Нейков

Година на издаване: 2010 г.

Обем: 178 стр.

Корица: твърда подвързия - луксозна Илюстрации - Ясен Гюзелев

Формат: 245х245 мм

ISBN: 978-954-867-001-2

Цена: 45.00

поръчай

Уважаеми читателю,

Не знам на каква възраст си, но държиш в ръце най-хубавата приказка на този свят. Някои поне така твърдят... Може и да е вярно, защото тя отдавна е престанала да бъде само и точно приказка. А и май никога не е била. По-скоро е разговор между будно и спящо момиче. Като очевидно не будното, а спящото си е водило записки и ги е предоставило на автора - достопочтения господин Луис Карол. Нищо чудно незабелязано да ги е пъхнало в джоба му, докато са се разхождали. Защото скромният притеснително заекващ г-н Карол бил велик писател, учител по математика, изобретател, фотограф, но от всичко най-много обичал разходките в компанията на малки момичета. Те му носили невинност и красота, които не можел да намери никъде другаде. А и през XIX век разходките били особено дълги (просто нямало много какво друго да се прави), така че, докато траели, имало достатъчно време да се случи какво ли не.

Ще кажеш, че те засипвам с излишни подробности, защото нямам отговор на най-важния въпрос - как някой може да си води записки, докато спи, т.е. със затворени очи, при пълно отсъствие на светлина. Ето как - едно от изобретенията на г-н Карол е тъкмо приспособление за писане на тъмно. Не си измислям, истина е! Макар всичко останало - за будното и спящото момиче, за записките и пр. - да си е чиста измислица. Защото нали си забелязал, че възрастните, щом видят деца, веднага започват да им говорят врели-некипели (викат им още и приказки). Например, че цариците могат да се превръщат в овци, магазините в ливади, а от котките да остават само усмивките им... И тази книга е пълна точно с такива измислици, защото авторът й с пълно право се е надявал, че ще я четат неговите любими малки момичета, досущ като героинята му Алиса. А и малки момчета, разбира се. Пък и всички останали, на което г-н Карол вече едва ли е могъл да се надява.

Възрастните, най-малкото г-н Карол, обаче не трябва да бъдат обвинявани, че използват децата. Нито алиби, за да си измислят. Защото за децата светът все още е само такъв, какъвто си го въобразяват, т.е. той е въображаем, а възрастните, ако не искат да ги сложат в лудница или да им се смеят с глас, са длъжни да приемат, че е реален. И веднага им става тъжно, защото реалността не е нищо друго, освен охранявана със закони граница иа въображението. Огромен затвор, в който милиарди възрастни излежават доживотни присъди, макар и сред планини, реки и птички. Когато някоя тяхна мисъл успее да се измъкне оттам, тя се нарича измислица или нонсенс. Измислиците и нонсенсите са разходки извън затвора на реалността, за предпочитане в компанията па поне едно малко момиче. Вече знаете, г-н Карол е големият им майстор.

Границите, които реалността поставя пред въображението, също си имат имена - казват се Време и Пространство. И работата е там, че думите - тези кубчетата за игра на възрастните, могат да бъдат нподредени така, че да преминат през тях. Тъкмо в това е майсторството на г-н Карол. Още по-лесно номерът става с числа, защото те могат да превръщат времето в пространство и обратното, докато накрая и двете се изтощят и се откажат да пречат на въображението. Но и това го знаете вече - г-н Карол, освен писател, е бил математик и неговите думи, погледнати отдалеч с присвити очи, издайнически много приличат на числа.

Числата помагат на въображението, поне толкова, колкото и децата, но думите все пак са за предпочитане, азщото с тях можеш да стигнеш до единствения възрастен, за когото не важат границите на реалността - добрият стар Господ. Г-н Карол е бил дълбоко вярващ човек и дори за малко да приеме свещенически сан. Отказал е, само защото според разбиранията на неговото време нямало да може повече да ходи на театър. А след невинността на детството театърът е бил другата му голяма слабост.

В тази книга обаче, освен думите на г-н Карол, са и картинките на господин Ясен Гюзелев. И ще се изненадаш като разбереш колко трудна задача са успели да решат - да дадат реалност на измълналите се от реалността измислици и нонсенси (което си е чист нонсенс), за да можеш да ги видиш с просто око, да ги пипнеш с ръка, да ги обитаваш. А и за да можеш да ги присвоиш, както всяка гледка, която толкова ти е харесала, че не можеш да откъснеш поглед от нея. Е, докато вятърът не отгърне страницата.

Но стига приказки, време е за приказния свят на господата Карол и Гюзелев. А и пространство е.

Георги Лозанов

НАГРАДИ

Сребърен медал на Американското общество на илюстраторите

Голямата награда за оформление на корица на Американския Институт за графично изкустввътрешни илюстрации и художествено оформление на „Алкуин Съсайъти"

Номинация на Деветнайсетия годишен конкурс на Чесли

LUCHS" 2000 - Награда на радио Бремен и в. Ди Цайт за най-добра книга на годината

Диплом от Биенале "Златно перо", Белград

***

"Амбициозната визия и изумителните перспективи в работите на Гюзелев - като например драматичния поглед отгоре върху чаеното парти на Лудия Шапкар - са истинско удоволствие както за почитателите на детската литература, така и за изявените художници в областта на илюстрацията." Booklist (месечно списание на Асоциацията на американските библиотеки)

"Това е една от най-блестящите визуални интерпретации на Алиса. Задължителна за почитателите на Алиса от всички възрасти." Locus (най-престижното американско списание за научна фантастика и фентъзи)


Рейтинг:

 

За автора:

Луис Карол

Коментар

Име: *
Email:
Възраст:
Град:
 
Коментар *:
Код* :

Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф