Книжарница

Преводна белетристика

Красиви неудачници

Красиви неудачници Автор: Ленард Коен Издателство: Парадокс

Година на издаване: 2009 г.

Превод: Магдалена Куцарова-Леви

Обем: 256 стр.

Корица: мека подвързия

Формат: 145х210 мм

ISBN: 978-954-553-093-7

Цена: 15.00

поръчай

"Красиви неудачници" е втората му книга, издадена през 1966. При последните й преиздания вече смело се твърди, че това е един от най-влиятелните и силни канадски романи на всички времена. Абсолютна истина – поне що се отнася до качествата му (а канадската литература все още изглежда доста смътно, гледана от Балканите). За Америка 1966 е годината на "Хладнокръвно" на Капоти, но и на "Обявяването на серия 49" на Пинчън. В рецензия в канадското списание The Tamarack Review същата година сюрреалистичните пасажи в "Красиви неудачници" са сравнени с онези на Бъроуз, твърди се, че играта с хронологическите планове напомня за "V." на Пинчън, а сексуалната нестабилност на разказвача подсеща за Джон Барт. Така или иначе факт е, че "Красивите неудачници" е авангардистки текст, който често се развива като пародия. В романа са вмъкнати дневници, писма, страници от разговорник, историографски бележки, реклами, каталози, стихотворения, дори пиеси.

За какво се разказва? За бохемската сексуалност, наркотиците, парламентарната кариера, хомосексуалната любов. За квебекския национализъм дори – франкофонския бунт срещу английската кралица, но повече за това колко трагикомична е политиката с нейната претенция да оправя нещата, които през вековете винаги са си били все същият фарс. Основните сцени се развиват на булевард "Св. Лаврентий" в Монреал в наши дни и по поречието на река Мохоук през ХVІІ век. Разказвачът пише изследване за индианската светица Катрин Текакуита и главите с нейното житие се редуват с глави относно неговото. Но съвсем скоро се оказва, че нещата са съпоставими.

Зрял роман, макар и написан от 32-годишен автор. Тъжната му сърцевина е за разпадането на любовта и изместването й от мазохизъм и механичност. Точно това е екзистенциалисткото, "френската връзка" в темите на Ленард Коен. Ужасът, че се храним с други живи същества и следователно сме "хранителни нацисти". Ужасът, че винаги сме склонни да обявим други хора за животни. Ужасът, че превръщаме емоциите си в проект. Ужасът, че Бог, любовта, истината все ни убягват. И читателят не може да се опомни от тъга – една жена на 24 се самоубива, заставайки на дъното на асансьорна шахта, друга – два века по-рано – се самонаказва с глад и тотален тормоз на тялото, търсейки християнския Бог.

Самият Коен описва романа си по следния начин: "Любовна история, пътна карта през пустошта, шега, безвкусно оскърбление, халюцинация, цев, непочтително представяне на болезнена виртуозност, йезуитски трактат, скатологична лутеранска екстравагантност." А когато обяснява как го е написал на остров Хидра по време на ваканция в Гърция, направо изпрасква: "Беше ослепително горещо лято, а аз никога не носех шапка. Това, което държите в ръцете си, е по-скоро слънчев удар, отколкото книга."

 

Това е първата книга на Ленард Коен на български. "О, той е написал роман!", ще възкликнат онези, които го знаят като автор на екзистенциалистки балади като Bird on a Wire, Dance Me to the End of Love, Everybody Knows, First We Take Manhattan и Waiting for the Miracle. Само че Ленард Коен не само е автор на два романа, но и тези романи излизат още преди да се прочуе като изпълнител на мрачните си песни.


Рейтинг:

 

За автора:

Ленард Коен

Коментар

Име: *
Email:
Възраст:
Град:
 
Коментар *:
Код* :

Препоръчваме Ви:

Невести на копнежа

Автор: Пол Андерсън

Цена: 16.90 лв.

Това е разказ за живота на една изключителна жена, поетеса, философ и мистик, един живот, изпълнен с драматични обрати, литературен ребус, в който са укрити богатствата на човешката мисъл през вековете.   Родена... още»

поръчай


Шест гроба преди Мюнхен

Автор: Марио Пузо

Цена: 9.00 лв.

Романът е публикуван през 1967 г., но до есента на 2008 г., когато е обявен за литературна сензация, никой не споменава и дума за него... В книгатга Марио Пузо разкрива, че ЦРУ съзнателно прикрива видни политици... още»

поръчай


Космополис

Автор: Дон ДеЛило

Цена: 0.00 лв.

След прекарана безсънна нощ, Ерик Паркър, 28-годишен финансов гений, се настанява в огромната си бяла лимузина с намерението да се подстриже. Пътуването му до бръснарницата продължава цял ден...   Заседнал... още»

поръчай


Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф