Книжарница

Културология, етнология и фолклор

Културно наследство и устойчиво развитие

Културно наследство и устойчиво развитие Автор: София Василева Издателство: За буквите – О писменехь

Година на издаване: 2013 г.

Обем: 280

Корица: меки

ISBN: 9789542946595

Цена: 7.00

поръчай

София Василева е доцент в Университета по библиотекознание и информационни технологии, гр. София. Зам. директор на Института за научни изследвания, организация и управление на културно-историческото наследство. Преподава "Държавна политика за културно-историческото наследство на България", "История на българските културни институции", „Културна политика и културно наследство". Завършва История и Философия в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по история на България (2003). Научните й интереси са в областта на модерната и съвременна история, политики за културно наследство в условията на европейска интеграция и устойчиво развитие. Автор е на книги, справочни издания, научни публикации в сборници и специализирана периодика.

Актуалността на разглежданата научна проблематика се обуславя от повишения интерес в национален, регионален и общоевропейски контекст към културата и културното наследство. Обект на монографията е културното наследство, което в съвременната концепция за устойчиво развитие се възприема като ценност и духовен ресурс, който има нарастващо икономическо и социално значение, а също и важни функции за балансиране на взаимодействията между природната и обществената среда. Изясняването на този въпрос е от съществено значение за проследяване на тенденциите и посоките на промените в концепцията за културното наследство, по отношение на обхват, основни видове наследство, взаимодействия с прилежащата околна и информационна среда, развитие на стратегическата и нормативната рамка, добри практики на приложение. Предмет на изследването са политиките на ЮНЕСКО и Съвета на Европа в областта на културното наследство, като част от концепцията за устойчиво развитие, със специален акцент на тяхното влияние и роля върху процесите на интеграция на Балканския регион в общото европейско пространство.
Изследователската теза е, че нарастващата роля и значимост на културното наследство в политиките за устойчиво развитие, предполага то да бъде разглеждано, анализирано и представяно не като отделна и самостоятелна категория, а като част от взаимодействията между култура - политики на развитие - общество.


Рейтинг:

 

За автора:

София Василева

Коментар

Име: *
Email:
Възраст:
Град:
 
Коментар *:
Код* :

Препоръчваме Ви:

Овньо льо вакал, каматан...

Автор: Тодор Коруев

Цена: 25.00 лв.

Книгата е удивителна смесица от митология и история, етнография и фолклор, народопсихология и мемоаристика, художествена литература и документална журналистика, от нейните страници "звучат" много... още»

поръчай


Вход за потребители

потребител:

парола:

Забравена парола
Защо да се регистрирам?

Новини и събития

Културни и други събития

Представяне на книгата "Българските освобождения. Изгубените поуки"

На 27 януари, от 18 ч. във Военния клуб в София ще бъде представена книгата на Румен Данов - "Българските освобождения.

Интервю с ДЕЯН ЕНЕВ

Писането е споделяне Докато свят светува, споделянето ще е истинската спойка между хората - казва известният

Откъси от книги

"Българските освобождения. Изгубените поуки" - РУМЕН ДАНОВ

Миналото е сблъсък на умрели версии. Която оцелее, възкръсва и това остава за поколенията... Историята на поредния

"Спомени за хора, камъни и риби" - БОРИС ХРИСТОВ

Смъртта ни праща често своите послания - върви подире ни и връзва скъсаните нишки на Съдбата; държи ни за

"Гравьор на сънища" АЛЕКСАНДЪР СЕКУЛОВ

Наско Х. Слезе на острова за любовни истории само с едно сребърно ключе в джоба. Върху дръжката му имаше релеф